Bitcoin (BTC) begon afgelopen zaterdag met een handelswaarde van ongeveer $56.500 na een dip tot $53.700 dollar op vrijdag, te midden van een tumultueuze week.
Handelaren maken zich zorgen over de Bitcoin-transfers en de terugbetalingen door Mt.Gox die door de Duitse autoriteiten zijn uitgevoerd. Volgens data van Coinmarketcap is de Bitcoin koers in de afgelopen week met ruim 6% gedaald. Opvallend is dat de Bitcoin ETF’s in de laatste handelsdag van de week een positieve instroom zagen.
ETF instromen en uitstromen
Ondanks de huidige prijsdalingen, die volgden na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, waarbij de prijs van Bitcoin onder de $54.000 daalde, was er op 6 juli een flinke instroom in spot Bitcoin ETF’s. Farside data toonde aan dat dit de grootste netto instroom in een maand was, met een indrukwekkende $143,1 miljoen die naar de Bitcoin markt vloeide. De Fidelity Bitcoin ETF (FBTC) leidde met $117 miljoen aan instromen, wat een sterk vertrouwen van investeerders in het fonds toonde.
De Bitwise Bitcoin ETF (BITB) registreerde een instroom van $30,2 miljoen, terwijl de ARKB en HODL ETFs respectievelijk $11,3 miljoen en $12,8 miljoen zagen. Daarentegen ervoer de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een netto uitstroom van $28,6 miljoen, wat sterk contrasteert met de algemene positieve trend van andere spot Bitcoin ETF’s.
Marktvooruitzichten en risico’s
In de komende weken verwachten handelaren dat de prijzen kunnen dalen tot zo laag als $50.000 dollar, een niveau dat sinds half februari niet meer gezien is. Miljarden dollars aan verkopen kunnen extra druk leggen op het grootste crypto-activum naar marktkapitalisatie.
Op donderdag zakte de koers onder een cruciaal technisch signaal, waarmee alle winsten sinds eind februari werden uitgewist. De verkoop van in beslag genomen Bitcoin door de Amerikaanse en Duitse regeringen, samen met ‘preventief verkopen’ toen het nalatenschap van de inmiddels ter ziele gegane Japanse beurs Mt. Gox vorige maand begon met het terugbetalen van investeerders, waren de belangrijkste oorzaken van de marktinstorting.