Arthur Hayes waarschuwt: spot ETF’s kunnen het einde van Bitcoin betekenen

Home » Nieuws » Arthur Hayes waarschuwt: spot ETF’s kunnen het einde van Bitcoin betekenen

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, uit zijn zorgen over de potentieel verwoestende impact van Spot Bitcoin ETF’s, beheerd door traditionele financiële (TradFi) assetmanagers, op de toekomst van Bitcoin (BTC).

In een reeks recente blogposts en commentaren benadrukt Hayes dat Bitcoin’s bestaansrecht in gevaar komt als het in handen valt van grote fondsbeheerders.

Te veel controle voor grote fondsbeheerders

Hayes stelt dat Bitcoin uniek is omdat het anders is dan elk ander monetair instrument en dat het ontworpen is om actief verhandeld te worden op de blockchain. De beweging van Bitcoin is essentieel voor het overleven van het netwerk, vooral omdat miners afhankelijk zijn van transactiekosten voor hun inkomsten. Deze transactiekosten worden cruciaal na de volgende Bitcoin halving in april 2024, waarbij de blokbeloning verlaagt naar 3,125 BTC, en uiteindelijk nul wordt in het jaar 2140.

De grootste zorg van Hayes is dat als Spot Bitcoin ETF’s te succesvol worden, grote fondsbeheerders zoals BlackRock de controle over alle Bitcoin in omloop kunnen krijgen. Hij beschrijft dit proces als een ‘spel van accumulatie’ waarbij deze fondsen Bitcoin opzuigen, opslaan in kluizen, verhandelbare aandelen uitgeven en beheerskosten innen. Dit zou leiden tot een afname van de activiteit op het Bitcoin-netwerk, waardoor miners hun operaties zouden moeten stopzetten door gebrek aan inkomsten.

“Stel je een toekomst voor waarin Westerse en Chinese fondsbeheerders alle Bitcoin in handen krijgen,” waarschuwt Hayes. “Nu een handjevol bedrijven alle Bitcoin beheren, is er geen nut meer voor de blockchain, omdat de munten niet meer bewegen. Het eindresultaat is dat miners hun machines uitzetten, omdat zij niet langer voor de energie kunnen betalen om ze te laten draaien. Doei doei, Bitcoin.”

Hayes speculeert dat, mocht dit scenario zich ontvouwen, er mogelijk een nieuw cryptografisch monetair netwerk ontstaat dat de visie van Satoshi Nakamoto op elektronisch peer-to-peer geld zou kunnen uitbreiden.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme