Analisten waarschuwen: spot Bitcoin ETF’s in tegenspraak met visie Satoshi Nakamoto

Home » Nieuws » Analisten waarschuwen: spot Bitcoin ETF’s in tegenspraak met visie Satoshi Nakamoto

De mogelijke goedkeuring van een spot Bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten zou in strijd kunnen zijn met de oorspronkelijke rol die Bitcoin’s anonieme schepper, Satoshi Nakamoto, voor ogen had.

Dit zou fundamentele problemen kunnen veroorzaken, volgens Josef Tětek, een Bitcoin-analist bij Trezor.

Systemische risico’s

Tětek gelooft dat het concept van een spot Bitcoin ETF, een beleggingsproduct dat de prijzen van BTC volgt via de bewaarmethode, in tegenspraak is met het idee van zelfbewaring, een kernconcept van Bitcoin. In een interview lichtte hij toe: “In principe verwijderen spot Bitcoin ETF’s mensen van zelfbewaring en kunnen ze systemische risico’s creëren, aangezien ETF’s als veiliger dan beurzen worden beschouwd.”

De analist is van mening dat de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF grote gevolgen zou kunnen hebben, zoals het mogelijk maken dat grote aantallen BTC’s worden opgeslagen op centrale locaties, toegankelijk voor de overheid. Hij herinnerde eraan dat de Verenigde Staten in de jaren ’30 goud in beslag hebben genomen.

Meer macht voor autoriteiten

Een ander probleem, volgens Tětek, is dat eigenaren van een Spot Bitcoin ETF niet de mogelijkheid hebben om het onderliggende activum in te wisselen. In plaats daarvan worden deze activa collectief beheerd door degenen die de ETF beheren, wat de mogelijkheid vergroot om eindeloze hoeveelheden “papieren Bitcoin” uit te geven die niet worden ondersteund door de echte Bitcoin, waarvan het aanbod beperkt is tot slechts 21 miljoen munten.

Tětek stelde: “Het resultaat zou de creatie van miljoenen niet-ondersteunde Bitcoins kunnen zijn die echte markten zouden verstoren en de waarde van echte Bitcoin zouden verminderen – allemaal terwijl het meer autoriteit geeft aan gecentraliseerde giganten van traditionele financiën. Het complete tegenovergestelde van Satoshi’s oorspronkelijke visie.”

Arthur Hayes, medeoprichter van de cryptocurrency-exchange BitMEX, deelt deze bezorgdheid. Hij gelooft dat als spot Bitcoin ETF’s succesvol zijn, ze Bitcoin volledig kunnen vernietigen. Bloomberg-analisten wijzen echter op een ander aspect.

Zelfs als deze situatie niet voorkomt bij Bitcoin, worden de kosten van ETF’s naar verwachting lager dan die op beurzen, waardoor dergelijke ETF’s waarschijnlijk zullen concurreren met gecentraliseerde crypto exchanges zoals Coinbase.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme