In de hedendaagse cryptowereld, met duizenden verschillende cryptocurrencies, is het voor investeerders een uitdaging om te bepalen welke munten daadwerkelijk potentie hebben. Dominic Williams, oprichter van de Dfinity Foundation en ontwikkelaar van het Internet Computer Protocol (ICP), merkt op dat veel crypto’s valse beloftes maken en hun marketing verkiezen boven functionele waarde.
Hij stelt dat maar liefst 95% van de cryptocurrencies als rommel beschouwd kan worden, omdat ze meer focussen op het verkopen van een verhaal dan op de technologie zelf.
De marketingstrategieën van cryptocurrencies
Volgens Williams investeren mensen tegenwoordig in ‘kwakzalverij’. Hij illustreert dit door te wijzen op de kracht van marketing binnen de sector: “Wie heeft de beste kwakzalverij? Daar investeer ik in, want hun marketing is beter.”
Dit fenomeen leidt ertoe dat investeerders vaak misleid worden door overtuigende websites en verhalen die suggereren dat een product al functioneert, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.
Ontwikkeling van een decentraal internet
Williams en zijn team bij de Dfinity Foundation hebben met het Internet Computer Protocol een platform ontwikkeld dat gericht is op het creëren van een gedecentraliseerd internet. Dit nieuwe systeem zou het mogelijk maken om software en data direct op het internet te delen, zonder afhankelijkheid van centrale servers.
Enkele jaren geleden wist het project, toen het nog in de hypefase verkeerde, een indrukwekkende $195 miljoen dollar op te halen bij grote investeerders zoals Andreessen Horowitz en Polychain Capital.
Expertise en technische superioriteit
Williams is bijzonder positief over zijn eigen team, dat gezamenlijk meer dan “1000 jaar” aan onderzoeks- en ontwikkelingsexpertise bezit. Deze expertise heeft bijgedragen aan de lancering van de blockchain die hij ziet als de eerste en enige derde-generatie blockchain.
Dit zou een nieuw tijdperk van volledig on-chain online interacties mogelijk maken, waarbij de Internet Computer fungeert als een primaire compute platform voor het Open Internet.
De toekomst van blockchain volgens Williams
Hoewel Williams de waarde erkent van bekende blockchains zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solana (SOL) en Avalanche (AVAX), is hij kritisch over hun beperkingen in schaalbaarheid en kostenefficiëntie. Hij gelooft dat veel van deze populaire blockchains goed functioneren voor het verwerken van transacties, maar niet de basis kunnen vormen voor een volledig nieuw en gedecentraliseerd internet dat mainstream gebruikers op grote schaal zouden omarmen.
Williams is ervan overtuigd dat het Internet Computer Protocol, als enige van de derde generatie, wel deze belofte kan waarmaken.