Binance-directeur in elkaar gezakt tijdens witwasproces in Nigeria

Home » Nieuws » Binance-directeur in elkaar gezakt tijdens witwasproces in Nigeria

Tigran Gambaryan, een uitvoerend directeur van Binance die momenteel vastzit in Nigeria, is in elkaar gezakt tijdens zijn proces in de Federale Hoge Rechtbank van Abuja.

Hij stond terecht voor vermeende overtredingen van de valutawetgeving en witwaspraktijken die tegen hem waren aangebracht door de Nigeriaanse Economische en Financiële Misdaadcommissie (EFCC).

Gezondheidsproblemen beïnvloeden rechtsgang

Volgens lokale media bracht Mark Mordi, de juridische vertegenwoordiger van Gambaryan, op 22 mei verslag uit aan de rechtbank dat zijn cliënt sinds de vorige zittingsdatum onwel was en nog steeds gezondheidsproblemen ondervond.

Op dezelfde dag faalde Gambaryan om te verschijnen voor een aparte voorgeleiding voor belastingontduiking aanklachten die door de Nigeriaanse Federale Belastingdienst (FIRS) waren ingebracht. Hij was echter wel aanwezig voor de aanklachten van witwassen.

Kritieke momenten in de rechtbank

Tijdens de zitting van het witwassen van geld riep de griffier de zaak op, maar Gambaryan reageerde niet en bleef op de achterste rij zitten. Rechter Emeka Nwite, die zijn afwezigheid opmerkte, vroeg om opheldering. Als reactie hielp Gambaryans verdedigingsadvocaat hem naar het spreekgestoelte.

Echter, Gambaryan zakte plotseling in elkaar en had assistentie nodig van zijn advocaat om in een stoel op de voorste rij te worden geplaatst. Mordi legde uit dat zijn cliënt onwel was en dat er een schriftelijke aanvraag was ingediend om het hof over zijn toestand te informeren.

binance gambaryan ingestort nigeria
Bron: Nigeria Stories op X.

Juridische en medische vertragingen

Gezien de plotselinge ineenstorting van Gambaryan, zocht Mordi uitstel voor medische behandeling van zijn cliënt. Hij benadrukte dat doorgaan met de zaak onder dergelijke omstandigheden onhoudbaar zou zijn. Vervolgens stelde het hof 20 en 21 juni vast voor kruisverhoor en de voortzetting van het proces.

De rechter had eerder op 16 mei een verzoek om borgtocht van Gambaryan afgewezen, verwijzend naar de bezorgdheid van de EFCC dat hij een vluchtrisico zou vormen als hij werd vrijgelaten uit het Kuje Correctional Centre, waar hij momenteel wordt vastgehouden.

Beschuldigingen en bedrijfsimpact

Gambaryan werd in april 2024 overgebracht naar het Kuje Correctional Centre in Abuja nadat hij onschuldig had gepleit op de aanklachten van witwassen die tegen hem waren ingebracht door de EFCC. In maart diende de FIRS belastingontduiking aanklachten in tegen Binance en zijn leidinggevenden, Gambaryan en Nadeem Anjarwalla, inclusief het niet registreren bij de FIRS, het niet betalen van vennootschapsbelasting, het niet betalen van btw en het faciliteren van belastingontduiking.

De Nigeriaanse regering heeft de crypto beurs beschuldigd van het beïnvloeden van wisselkoersen, wat striktere toezicht op crypto-handelsplatformen noodzaakt. Richard Teng, CEO van Binance, suggereerde onlangs dat Nigeriaanse functionarissen hadden geprobeerd Binance-vertegenwoordigers te dwingen tot een geheime schikking betaald in cryptocurrency tijdens bijeenkomsten begin 2024.

Op 5 maart kondigde Binance aan dat het alle transacties met de Nigeriaanse naira zou stopzetten, effectief de markt verlatend. Binance verklaarde ook dat zijn peer-to-peer handelsplatform eind februari alle handelsparen in Nigeriaanse naira had geschrapt.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme