OneCoin juridische hoofd krijgt gevangenisstraf in miljardenfraudezaak

Home » Nieuws » OneCoin juridische hoofd krijgt gevangenisstraf in miljardenfraudezaak

De Rechtbank van het Zuidelijke District van New York heeft de Bulgaarse Irina Dilkinska veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens haar betrokkenheid bij het web3-initiatief OneCoin en de gelijknamige cryptocurrency. Als voormalig hoofd van de juridische afdeling en compliance bij OneCoin heeft Dilkinska niet alleen bijgedragen aan het faciliteren van witwaspraktijken, maar ook aan andere financiële misdrijven, waaronder de overdracht van $110 miljoen dollar aan illegale opbrengsten van OneCoin naar een entiteit op de Kaaimaneilanden.

Naast haar gevangenisstraf is Dilkinska bevolen om $111.440.000 terug te betalen en wordt ze onderworpen aan een maand voorwaardelijke vrijlating, zo meldt het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Dit maakt deel uit van de maatregelen om haar rol in dit uitgebreide piramide scam aan te pakken, waarbij zij volgens de Amerikaanse officier van justitie Damian Williams, in plaats van de wet te handhaven, actief witwaspraktijken faciliteerde en zo miljoenen slachtoffers exploiteerde.

OneCoin, opgericht door Ruja Ignatova, ook bekend als ‘de Cryptoqueen’, en Karl Sebastian Greenwood, wist meer dan 3 miljoen deelnemers te werven en genereerde bijna $4,4 miljard aan verkoopopbrengsten tussen het vierde kwartaal van 2014 en 2016. In totaal investeerden slachtoffers meer dan $4 miljard in OneCoin, dat functioneerde als een controversieel multi-level marketing of ‘piramidespel’, waarbij verkopers commissie verdienden voor hun eigen verkopen en voor het werven van nieuwe deelnemers.

20 jaar gevangenisstraf

In november 2023 bekende Dilkinska schuld aan beschuldigingen gerelateerd aan samenzwering tot draadfraude en witwassen van geld voor haar rol binnen OneCoin. Greenwood is eerder veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en een boete van $300 miljoen voor zijn betrokkenheid bij OneCoin, nadat hij schuld bekende aan draadfraude en witwassen van geld.

Ruja Ignatova staat sinds mei 2022 op de meestgezochte lijst van de FBI en wordt verondersteld nog steeds op vrije voeten te zijn.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme