Eerdere bug oorzaak Solana storing, bevestigen ontwikkelaars

Home » Nieuws » Eerdere bug oorzaak Solana storing, bevestigen ontwikkelaars

Solana Labs heeft onlangs een uitgebreid rapport gepubliceerd over de storing die het Solana (SOL) netwerk op 6 februari voor vijf uur platlegde, waarbij transacties op de blockchain werden onderbroken.

Deze storing werd veroorzaakt door een bug die ontwikkelaars een week eerder hadden geïdentificeerd. Uit het onderzoek, dat op 9 februari werd gepresenteerd, bleek dat deze bekende fout meerdere triggers had. Ontwikkelaars hadden echter slechts voor één van deze triggers een oplossing geïmplementeerd toen de storing optrad.

Specifieke fout

De technische kern van het probleem werd in het rapport verhelderd. Het bleek dat een “deploy-evict-request cyclus van een verouderd loader-programma een oneindige hercompilatielus in de JIT-cache veroorzaakte.” Dit betekent in essentie dat het transactieproces van Solana in een oneindige lus terechtkwam door een fout.

Deze specifieke fout had alleen invloed op versie 1.17 van Solana’s validator-client en was niet aanwezig in versie 1.16 van de client. Desondanks liepen bijna alle validators vast omdat 95% van de clusterinzet op dat moment op versie 1.17 draaide, toen het getroffen blok werd verwerkt.

Het rapport onthulde ook dat ontwikkelaars de fout al als oorzaak van een eerdere storing op Solana’s devnet hadden geïdentificeerd, slechts een week voor deze grote uitval. Er was al een patch ontwikkeld voor een mogelijke trigger van de fout toen de storing optrad, en de release van een patch voor de tweede trigger werd vervolgens versneld.

Zesde grote storing

De oplossing is opgenomen in versie 1.17.20 van de client; ontwikkelaars zijn van plan om in de toekomst een meer complete oplossing uit te brengen, aldus het rapport. Dit incident markeert de zesde grote storing voor Solana sinds de oprichting van het netwerk.

Ondanks de impact van de storing op de werking van het netwerk, herstelde de prijs van SOL, de native token van Solana, zich snel na een korte dip.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme