Dogecoin lijkt opnieuw aandacht te vergaren: wallets met DOGE stijgt naar 5 miljoen

Home » Nieuws » Dogecoin lijkt opnieuw aandacht te vergaren: wallets met DOGE stijgt naar 5 miljoen

Het aantal wallets dat Dogecoin (DOGE) bezit is deze week de 5 miljoen gepasseerd. Dit aantal blijft gestaag doorgroeien; sinds september zijn er ongeveer 150.000 wallets bijgekomen.

De kanttekening daarbij is dat een wallet al meegerekend wordt als er een fractie van een Dogecoin in zit. Mensen die ‘uitstappen’ van een crypto, verkopen vrijwel nooit precies 100% van alle coins die ze bezitten. Het aantal wallets dat Dogecoin bezit groeit daarmee haast vanzelf, aangezien er wel nieuwe gebruikers bijkomen. 

Positieve signalen

Wat dat betreft zijn er meer positieve signalen voor de memecoin. Het aantal dagelijks actieve wallets ziet er namelijk ook vrij goed uit. Op het moment ligt dat aantal rond de 170.000, meer dan dubbel zoveel als wat het in maart vorig jaar was. Het aantal transacties dat iedere dag goedgekeurd wordt op de blockchain is ook vertienvoudigd in de afgelopen 2 weken. Het lijkt er dus wel op dat er opnieuw naar de coin wordt omgekeken door velen in de crypto sector. 

Of dit per se allemaal ‘nieuw geld’ is, valt te betwijfelen. Google Trends laat zien dat de term ‘Dogecoin’ ongeveer 100 keer per dag gegoogled wordt. Dat is wel een stijging ten opzichte van de enkele dozijnen keren per dag in het begin van het jaar, maar een echt verbazingwekkend aantal is het niet.

Misschien dus dat de duizenden nieuwe wallets die erbij komen iedere week eerder toebehoren aan crypto veteranen die besloten hebben dan eindelijk een gokje te wagen op een memecoin, dan aan newbies die hun eerste aankoop doen binnen de wonderlijke wereld van crypto. 

Hoge mate van centralisatie

Qua fundamentals valt er wel het een en ander aan te merken op Dogecoin als beleggingsobject. Een kleine 5.000 wallets heeft meer dan 80% van de gehele supply in handen. Dat betekent dat een beperkt aantal traders tezamen in staat is de coin te doen crashen, mits ze massaal zouden beginnen met verkopen. Dat is niet per se in hun eigen belang, maar toch is zo’n mate van centralisatie een goede reden tot zorgen. 

De marktkapitalisatie van DOGE is gestegen met ongeveer 14% deze maand naar boven de $11 miljard. In 2021 lanceerde de koers van DOGE richting de $0,75 toen er een ware manie losbrak onder crypto beleggers om de koers boven de $1,00 te krijgen. Toegegeven, het lukte ook bijna, maar de crash die volgde was verpletterend.

DOGE zakte meer dan 90% in waarde en is sindsdien nauwelijks hersteld. Wellicht dat Elon Musk met een loze tweet hier of daar opnieuw interesse in de coin kan scheppen, maar of het per se wenselijk is dat hij zich wederom in de crypto sector mengt, dat mogen lezers zelf bepalen. 

Avatar foto
over de auteur

Michiel is een Masterstudent Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor het behalen van zijn Bachelor Computer Science aan de Technische Universiteit Delft heeft hij verscheidene vakken gevolgd over blockchain-technologie, gedistribueerde algoritmes en cryptografie, onder andere. Al in 2017 raakte hij onverminderd geïnteresseerd in de werelden van cryptovaluta's en distributed-ledger technologie. Sindsdien volgt hij op de voet zowel de technologische als financiële ontwikkelingen in deze opbloeiende sector.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox