In de provincie Sichuan, in het zuidoosten van China, heeft de politie een ondergronds banknetwerk ontmanteld dat de stablecoin Tether (USDT) gebruikte voor het uitwisselen van buitenlandse valuta. De operaties hadden een geschatte waarde van minstens 13,8 miljard yuan (ongeveer $1,9 miljard dollar).
De criminele groep, geleid door personen met de achternamen Lin, Weng en Chen, zou vanaf januari 2021 illegale valutawisselingen hebben gefaciliteerd met de USDT stablecoin.
Details uit het politierapport van Chengdu
De politie van de stad Chengdu plaatste een rapport in de staatsmedia, waarin werd vermeld dat deze criminele groep voornamelijk diensten verleende aan mensen die geneesmiddelen en cosmetica wilden smokkelen of die buitenlandse activa wilden aankopen.
In verband met deze zaak zijn landelijk 193 verdachten gearresteerd en zijn activa ter waarde van 149 miljoen yuan bevroren. Ondergronds bankieren houdt in dat geld wordt overgemaakt via informele methoden, buiten de officiële kanalen om.
Voortdurende strijd tegen crypto-activiteiten in China
Ondanks een alomvattend verbod op crypto-gerelateerde activiteiten blijven Chinese handelaren manieren vinden om de nationale verboden te omzeilen en cryptomunten op alternatieve manieren te gebruiken. Een rapport van Kyros Ventures toont aan dat Chinese beleggers onder de grootste houders van stablecoins wereldwijd zijn, met 33,3% van de investeerders die een aanzienlijke hoeveelheid stablecoins bezit. Deze trend wijst op een hogere risicobereidheid, waarbij Vietnam leidt met 58,6%.
De Chinese regering heeft strenge kapitaalcontroles geïmplementeerd, wat sommige burgers heeft aangezet om cryptocurrency te gebruiken als een middel om deze regels te omzeilen. Na het verbieden van Bitcoin (BTC) mining, waarbij China de grootste bijdrage leverde aan de netwerk hash rate van Bitcoin, zagen we dat de bijdrage van Chinese miners binnen een jaar herstelde naar de tweede plaats. Dit onderstreept het aanhoudende verzet tegen het verbod.
In reactie op het verbod op gecentraliseerde beurzen, wenden Chinese handelaren zich tot gedecentraliseerde protocollen voor handel, en er is een flinke toename gezien in het gebruik van DeFi-protocollen door deze handelaren. Sommigen blijven de verboden omzeilen met behulp van virtuele privénetwerken (VPN’s).