Hoe maak je veilige back-ups van je crypto wallets?

Home » Hub » Handleidingen » Hoe maak je veilige back-ups van je crypto wallets?

Zorg ervoor dat je een volledige back-up maakt van alle wallet-bestanden op een veilige en versleutelde USB-stick of externe harde schijf, en schrijf de herstelzin (seed phrase) op een stuk papier dat je op een veilige plaats bewaart, zoals een kluis.

Hoe een veilige cryptocurrency/Bitcoin wallet back-up maken?

Het maken van een veilige back-up van een cryptocurrency wallet is cruciaal om toegang tot je digitale valuta te behouden in het geval van computerfalen, diefstal of verlies.

Digitale Wallet Bestanden Back-uppen: De eerste stap is het identificeren van de wallet-bestanden die je nodig hebt om te back-uppen. Deze bestanden bevatten vaak je private keys, zonder welke je geen toegang hebt tot je munten. In de meeste gevallen biedt de wallet software een manier om deze bestanden te exporteren of de hele wallet te back-uppen. Exporteer deze naar een veilige, versleutelde USB-stick of externe harde schijf. Versleuteling is essentieel; mocht iemand anders toegang krijgen tot je back-upmedium, dan zijn je gegevens zonder het wachtwoord onbruikbaar.

Herstelzin (Seed Phrase) Noteren: Je seed phrase is een reeks woorden die in staat stelt je wallet volledig te herstellen. Het is essentieel dat je deze seed phrase nauwkeurig opschrijft en opslaat. Gebruik hiervoor bij voorkeur een watervast en onverwoestbaar materiaal zoals metaal. Papier kan verloren gaan, verbranden of vervagen, dus een metalen kaart is beter geschikt voor langdurige opslag.

Veilige Opslag: Bewaar je back-upmedia en seed phrase op een veilige locatie. Een kluis is een goede optie, vooral als deze brand- en waterbestendig is. Overweeg ook om back-ups op meerdere locaties te bewaren voor het geval één locatie wordt getroffen door een ramp.

Regelmatige Updates: Update je back-up regelmatig als je een wallet hebt waarbij nieuwe adressen worden gegenereerd elke keer dat je transacties uitvoert. Oudere back-ups bevatten mogelijk niet de private keys voor nieuwere adressen.

Dubbele Back-ups: Het is verstandig om meerdere back-ups te maken. Naast een fysieke back-up kun je ook kiezen voor een cloud-opslagservice met sterke versleutelingsmogelijkheden. Zorg ervoor dat je de toegang tot deze cloudopslag beveiligt met sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.

Test Je Back-up: Test je back-up om er zeker van te zijn dat je wallet kan worden hersteld met de bestanden en seed phrase die je hebt opgeslagen.

Veiligheidsbewustzijn: Wees je bewust van phishing-pogingen en deel nooit je seed phrase of back-upbestanden met anderen. Beveilig je computer en andere apparaten met antivirussoftware en houd deze up-to-date.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een veilige en robuuste back-up hebt van je cryptocurrency wallet, waarmee je toegang tot je assets kunt herstellen, mocht dat ooit nodig zijn.

Welke software kun je hiervoor gebruiken?

Voor het veilig backuppen van een cryptocurrency wallet, kun je verschillende soorten software gebruiken:

 1. Cryptocurrency Wallet Software:
  • De meeste wallets, zoals Electrum, Exodus, of hardware wallets zoals Ledger of Trezor, hebben ingebouwde functies om back-ups te maken van je wallet, inclusief de seed phrase.
 2. Versleutelingssoftware:
  • Om de back-upbestanden te versleutelen, kun je software gebruiken zoals VeraCrypt of BitLocker (voor Windows), waarmee je de externe drives of bestanden kunt versleutelen voordat je ze opslaat.
 3. Cloudopslag met Versleuteling:
  • Cloudopslagdiensten zoals Tresorit, pCloud, of SpiderOak bieden end-to-end versleuteling om je back-upbestanden online op te slaan.
 4. Offline Opslagoplossingen:
  • Voor het offline bewaren van je seed phrase, kun je gebruikmaken van gespecialiseerde hardwareproducten zoals Cryptosteel of Billfodl, die een robuuste fysieke back-up bieden.
 5. Printsoftware:
  • Gebruik een veilige printer om je seed phrase af te drukken als je ervoor kiest om deze op papier te bewaren. Zorg ervoor dat de printer geen geheugen heeft waarin informatie opgeslagen kan blijven.
 6. Bestandssynchronisatie Software:
  • Software zoals Syncthing kan worden gebruikt om bestanden tussen apparaten te synchroniseren zonder gebruik te maken van cloudopslag, wat een extra beveiligingslaag toevoegt.
 7. Backup Software:
  • Programma’s zoals Acronis True Image of Macrium Reflect kunnen helpen bij het maken van volledige back-ups van je systeem, inclusief wallet-bestanden.

Zorg ervoor dat je, ongeacht de software die je kiest, altijd sterke, unieke wachtwoorden gebruikt en waar mogelijk tweefactorauthenticatie (2FA) toepast. Controleer ook de reputatie en beveiligingsmaatregelen van software en diensten voordat je ze gebruikt voor iets zo gevoelig als je cryptocurrency wallet.

Het belang van de herstelzin

De herstelzin, ook wel bekend als de ‘seed phrase’ of ‘recovery seed’, is een fundamenteel onderdeel van de beveiliging en het herstel van cryptocurrency wallets. Het is een reeks van 12 tot 24 woorden die gegenereerd wordt wanneer je een nieuwe wallet aanmaakt. Deze woorden fungeren als de ultieme sleutel tot je fondsen. Hier zijn enkele redenen waarom de herstelzin zo belangrijk is in combinatie met het maken van een back-up:

 1. Toegangsherstel:
  • Als je je wallet-apparaat verliest of als het beschadigd raakt, biedt de herstelzin de eenvoudigste en meest directe manier om je fondsen terug te krijgen. Door de herstelzin in een nieuwe wallet-software of -hardware in te voeren, kan je volledige toegang tot je cryptocurrency herstellen.
 2. Wallet-onafhankelijkheid:
  • De herstelzin is vaak compatibel met verschillende wallet-software en -hardware. Dit betekent dat je niet gebonden bent aan één specifiek product; als de fabrikant van je hardware wallet bijvoorbeeld uit bedrijf gaat, kun je nog steeds je fondsen herstellen met een andere compatibele wallet.
 3. Veiligheid:
  • De herstelzin is een directe weergave van je private key in een leesbaar formaat. Zonder de herstelzin zou je elke individuele private key moeten back-uppen, wat onpraktisch en risicovol is. De herstelzin zorgt voor een veilige en efficiënte manier om deze sleutels te beheren.
 4. Eenvoud:
  • Het is eenvoudiger om een reeks woorden te bewaren en te beveiligen dan technische bestanden. Papieren back-ups kunnen veilig worden opgeslagen in kluisjes of op andere beveiligde locaties. Voor extra beveiliging kunnen metalen backup-oplossingen worden gebruikt om de herstelzin tegen fysieke schade te beschermen.
 5. Volledige Back-up:
  • Een correct genoteerde herstelzin zorgt ervoor dat je de exacte staat van je wallet kunt herstellen, inclusief alle ontvangen adressen en transactiegeschiedenis, in tegenstelling tot een back-up die mogelijk verouderd kan raken naarmate je meer transacties uitvoert.

Om deze redenen is het van cruciaal belang om je herstelzin op een veilige, maar toegankelijke plaats te bewaren en te beschermen tegen fysieke schade, diefstal en onbevoegde toegang. Het is raadzaam om nooit een digitale kopie van je herstelzin op een apparaat met internettoegang te bewaren, omdat dit het risico op diefstal door malware of hackers verhoogt.

Hoe herstel je de back-up op een nieuwe wallet?

Het herstellen van een back-up op een nieuwe wallet met behulp van een herstelzin gaat over het algemeen als volgt:

 1. Wallet Software/Hardware Selecteren: Kies een nieuwe wallet die compatibel is met de herstelzin. Dit kan een software wallet zijn die je installeert op een computer of mobiel apparaat, of een hardware wallet.
 2. Hersteloptie Kiezen: Start de wallet en zoek naar een optie zoals ‘Recover Wallet’, ‘Restore Wallet’, of ‘I already have a seed’ bij het opzetten.
 3. Herstelzin Invoeren: Voer je herstelzin zorgvuldig in. Dit moet in exact dezelfde volgorde zijn als toen je het opschreef. Zorg dat je de woorden correct spelt en gebruik geen hoofdletters tenzij specifiek aangegeven.
 4. Extra Beveiligingsopties: Als je een passphrase hebt ingesteld bovenop je herstelzin (soms aangeduid als een 25e woord), moet je deze ook invoeren.
 5. Wallet Verifiëren: Na het invoeren van de herstelzin, zal de wallet beginnen met het synchroniseren van de blockchain en het herstellen van je balans en transactiegeschiedenis. Dit proces kan enige tijd duren, afhankelijk van de wallet en de grootte van de blockchain.
 6. Beveiliging Instellen: Zodra de wallet is hersteld, is het aan te raden om nieuwe beveiligingsmaatregelen in te stellen, zoals een sterk wachtwoord of PIN voor de wallet en, indien mogelijk, tweefactorauthenticatie.
 7. Nieuwe Back-up Maken: Maak na het herstelproces direct een nieuwe back-up van alle wallet-gerelateerde gegevens, inclusief een nieuwe herstelzin als de wallet je vraagt om een nieuwe te genereren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de herstelzin volledige toegang geeft tot je cryptocurrency. Daarom moet het herstelproces zorgvuldig en in een veilige omgeving worden uitgevoerd om te voorkomen dat je herstelzin wordt blootgesteld aan kwaadwillenden. Zorg ook dat je computer of mobiele apparaat veilig is en vrij van malware voordat je de herstelzin invoert.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme