Nu Bitcoin (BTC) meer dan 50% stijgt in een maand tijd, wordt er weer volop gespeculeerd op de koers. In dit artikel werpen we een blik op drie grootheden, die geen blad voor de mond hebben op het gebied van prijsvoorspellingen: PlanB, Willy Woo en Warren Buffet. Zijn hun verwachtingen realistisch?
Willy Woo, Plan B en Warren Buffett zijn prominente personen met hun Bitcoin-uitspraken. We behandelen elk financieel expert apart, waarbij we kort duiken in hun verwachtingen van de marktleider. Wat is er waar gebleken, en wat kan nog komen?
Willy Woo: Bitcoin zakt niet verder dan 30.000 dollar
Willy Woo is een voormalig trader die Bitcoin-analist is geworden. Hij werd vooral bekend door zijn diepgaande on-chain-analyses en marktdynamiek. Hij vertelde onlangs nog dat het heel onwaarschijnlijk is dat Bitcoin ooit nog onder de 30.000 dollar komt.
Een belangrijk detail hierbij is dat hij dit vertelde toen Bitcoin nog op 37.000 dollar stond, op 21 november 2023. Hij onderbouwde zijn beredenatie destijds met een specifiek on-chain patroon. En als deze consistent blijft, pleit Woo dat de prijs vanuit hier niet meer dan 50% meer zakken.
Dit zien we in de grafiek hieronder, genaamd de Bitcoin Cost Basis Density Map, een hele mond vol. “Wat je hier ziet is Bitcoin’s ‘price discovery’ in de afgelopen 13 jaar. Het is een contourenkaart van het BTC-aanbod volgens de prijs die HODLers betaalden voor hun munten, en hoe het veranderde in de loop van de tijd”, zo legt Woo uit in een tweet.
Hij benadrukt drie sleutelfactoren die samenhangen met dit Bitcoin-patroon: sterke banden van overeengekomen prijs, de overgang uit een dalende markt en het naderen van de volgende halvering, gemarkeerd door verticale grijze vlakken op de grafiek.
In gevallen waarin deze voorwaarden op één lijn liggen, heeft de Bitcoin-prijs de neiging om niet terug te keren naar deze gevestigde steunniveaus, wat volgens Woo leidt tot een ‘alleen omhoog’-trend.
“Waarom “alleen omhoog”? Bitcoin is nog lang geen verzadigde goederenmarkt”, zo legt Woo uit. “Wat we zien in de 13 jaar van deze grafiek is de wijdverspreide adoptie van BTC. Het netwerk had 10.000 gebruikers in 2010, vandaag zijn er meer dan 300 miljoen mensen die het gebruiken als waardeopslag. Dit zal alleen maar toenemen met een spot ETF.”
En die laatste is er uiteindelijk gekomen op 10 januari van dit jaar. De voorspellingen van Woo lijken dus aardig dicht bij de realiteit te liggen. Zijn voorspelling is nog intact, en gezien de naam die hij al voor zichzelf heeft opgebouwd, is hij niet ‘zomaar’ een analist. Tijd zal uitwijzen of hij gelijk heeft, maar hij is in ieder geval bullish. Dit is niet het geval met de legendarische investeerder en voorzitter van Berkshire Hathaway, Warren Buffett.
Warren Buffet: zou geen 25$ betalen voor alle BTC ter wereld
Deze ‘crypto hater’ heeft beleggers in het verleden gewaarschuwd voor de risico’s en het gebrek aan duidelijkheid over crypto-regelgeving. Buffet is misschien een beetje een rare vogel in dit rijtje, aangezien hij geen fan is van crypto, maar de beste man is een goed voorbeeld van een prominente investeerder die juist géén Bitcoin wil hebben. Maar waarom?
In tegenstelling tot de Bitcoin-analisten heeft Warren Buffett een meer sceptische kijk op cryptocurrency’s. Het “Orakel van Omaha”, zoals hij vaker genoemd wordt, staat bekend om ‘value investing’ en is een uitgesproken criticus van Bitcoin en andere digitale munten.
Zijn scepticisme is vooral te herleiden uit zijn traditionele kijk op beleggen. Hij geeft de voorkeur aan beleggingen met tastbare waarde, zoals aandelen of fysieke grondstoffen zoals goud. Willy Woo zou hem bijvoorbeeld niet over kunnen halen met zijn ‘Bitcoin Cost Basis Density Map’. De ontastbare aard van Bitcoin en het ‘gebrek aan inherente waarde’ maken het volgens Buffett moeilijk om het als een goede investering te zien.
Bovendien maakt Buffet zich zorgen om de speculatieve aard van crypto, zoals Willy Woo en PlanB dit doen. De cryptomarkt is nou eenmaal erg gevoelig voor marktschommelingen, dat kunnen we niet ontkennen, maar gelukkig wordt de technologie achter de munt wel gewaardeerd.. Alleen is dat gegeven niet genoeg om een sprong in het diepe te wagen.
Hij blijft zacht gezegd ‘voorzichtig’ met Bitcoin. “Zelfs als iemand mij alle Bitcoin ter wereld zou aanbieden voor 25 dollar, zou ik het niet aannemen, zo vertelde Buffett in 2022. “Want wat zou ik ermee doen? Ik zal het op de een of andere manier weer moeten verkopen.”
Door zijn prijs uitspraak van ‘alle Bitcoin voor 25$’, zit er geen andere conclusie op dat Warren Buffet geen insintrieke waarde ziet in Bitcoin. Hij noemde het ook een ‘gokmunt’, en neemt het mensen niet kwalijk dat ze “op het roulettewiel willen spelen”.
Als we dus een prijsverwachting hieraan vast moeten knopen, zou dat waarschijnlijk 25 dollar zijn, gedeeld door alle Bitcoins ter wereld. Maar Buffet heeft achteraf gezien weinig correcte voorspellingen gedaan over crypto, dus die zorgen kunnen bijna meteen de deur uit, en daar is Plan B het vast ook mee eens.
Plan B: ongeveer 400.000$ in 2025
Plan B is een anonieme Nederlandse analist die wereldwijd bekend werd met zijn Stock-to-Flow (S2F) model. Het is een grafiek dat op het eerste gezicht kan lijken op de grafiek van Willy Woo. Het richt zich op de Bitcoin prijs die gedreven wordt door schaarste van deze munt.
Het S2F-model is een verhouding die het bestaande aanbod vergelijkt met de jaarlijkse productie. In het geval van Bitcoin hangt die productie natuurlijk af van de hashrate en de miners. Een hogere verhouding wijst op een grotere schaarste.
De vaste voorraad van Bitcoin, die is gemaximeerd op 21 miljoen munten, creëert schaarste die zelfs edelmetalen zoals goud overtreft. Er kunnen namelijk nooit meer munten worden gemined dan dit aantal. Volgens Plan B is deze geprogrammeerde schaarste van Bitcoin een fundamentele factor die de prijs beïnvloedt.
Het S2F-model wordt daardoro gebruikt om toekomstige prijsniveaus voor Bitcoin te voorspellen, maar het biedt natuurlijk geen 100% garantie voor toekomstige prestaties. Wat heeft dit model al wel goed voorspeld?
Voordat Bitcoin aan zijn stijging begon in 2023, week de koers best wel veel af van dit model. Maar inmiddels is Bitcoin nog maar een paar duizend verwijderd van zijn all time high uit 2021. Hiermee is het S2F-model nog steeds intact.
Als de prijsvoorspelling uit deze afbeelding gevolgd wordt, kunnen we de komende jaren nog een veel hogere prijs tegemoet zien. In mei van volgend jaar moet de koers daarmee boven de 400.000 dollar uitkomen; een bedrag dat meer dan 6x hoger ligt dan de huidige prijs.
Worden deze drie het ooit eens?
Het enige waarover deze drie in overeenstemming komen is waarschijnlijk het potentieel van blockchaintechnologie. Willy Woo, die zich richt op analytics op de keten, houdt zich bezig met technologische innovatie bij het vormgeven van de toekomst van financiën. Plan B legt de nadruk op het verhaal van schaarste en digitaal goud. Warren Buffett, hoewel sceptisch over cryptocurrency’s, heeft interesse getoond in blockchaintechnologie en de potentiële toepassingen ervan. Er is dus een gemeenschappelijke deler, maar dat is niet de prijs.
Willy Woo en Plan B, echte crypto-analisten, zijn vooral bullish. Afgaande van hun analyses gaat de Bitcoinprijs niet lager dan 30.000 dollar, en heeft het de potentie om naar ultieme hoogtes te gaan. Dit terwijl Buffet nauwelijks wat met Bitcoin te maken wil hebben, 25$ is al te veel voor alle BTC ter wereld.
Of je nu gelooft in de transformerende kracht van gedecentraliseerde financiën, de schaarste-gedreven waarde van Bitcoin of juist een meer voorzichtige houding aanneemt, de dialoog rondom Bitcoin blijft een hot-topic – vooral nu de prijs bijna bij zijn all time high is.
Het essentieel om deze voorspellingen met een open geest te benaderen. De cryptomarkt is enorm dynamisch en perspectieven kunnen in de loop van de tijd veranderen. Blijf deze grootheden daarom vooral volgen, maar probeer af te gaan op je eigen expertise.