Non-Fungible Tokens (NFT’s), wie kent ze nog? De cryptomarkt was razend enthousiast over deze tokens in 2021, maar inmiddels is de populariteit van deze artikelen flink afgenomen. Wat is er in het afgelopen tijd nog gebeurd met NFT’s, en zijn er mogelijkheden voor 2024?
Een snelle terugblik
In de grafiek hieronder zien we de populariteit van zowel NFT’s, Bitcoin (BTC) en crypto in de afgelopen 5 jaar. Daar is een opmerkelijke piek te zien in januari 2022, waarin NFT’s vaker werden opgezocht dan de zoekterm ‘crypto’.
Deze piek is mede te verklaren door een grote stijging in het gebruik (en de prijzen) van NFT’s in het jaar ervoor. De Bored Ape Yacht Club van Yuga Labs spande de kroon dat jaar, maar was vooral een luxeproduct om mee te pronken. Vele grote sterren – waaronder Memphis Depay, Snoop Dogg en Justin Bieber – hadden een eigen plaatje van een Bored Ape in bezit.
Inmiddels is de populariteit van NFT’s (net als de prijzen van deze Bored Apes) flink afgenomen. Alleen in Japan en Zuid-Korea waren de plaatjes de afgelopen 5 jaar populairder dan ‘crypto’.
Hoe staan NFT’s ervoor?
Ondanks dat de populariteit in Bitcoin en crypto wel toenam in 2023, bleef de interesse voor NFT’s uit. Er zijn heus gevallen waarin NFT’s echt gebruikt werden in dit jaar. Denk aan de game-industrie waardoor spelers in-game tokens konden bezitten en verhandelen. Of het gebruik door muzikanten om nieuwe inkomstenbronnen te verkennen. Er werden exclusieve, door NFT’s ondersteunde albums uitgebracht, die kopers toegang boden tot concertkaartjes, backstage-passen en limited edition merchandise.
Een ander opvallend gebruik was virtueel onroerend goed. Het is door NFT’s mogelijk om digitale grond te kopen in gedecentraliseerde virtuele werelden. Maar wie zit er nou te wachten op een tour door je dure digitale huis. Vooral als je er gratis eentje kan maken in Minecraft.
Worden NFT’s ooit nog groot?
Al deze ideeën waren er al in 2021, en zijn misschien nu pas echt in de praktijk te gebruiken. In 2021 hadden we nog te maken met schaalbaarheidsproblemen en gigantische kosten. Maar met de komst van laag 2 (Layer-2) schaaloplossingen werden deze problemen verholpen. Het werd makkelijker en goedkoper om NFT’s over te dragen.
Feit blijft dat de NFT-markt worstelt met dalende populariteit en redelijk weinig nieuwe innovaties. Maar kan daar verandering in komen nu al die schalingsproblemen en extreme kosten verholpen zijn?
Zonder deze vraag te beantwoorden neem ik jullie graag even terug naar het begin van crypto (en NFT’s): blockchain. Velen zullen zeggen dat Satoshi Nakamoto – de bedenker van Bitcoin – ook blockchain heeft uitgevonden, maar blockchain vindt zijn oorsprong in een heel andere tijd en plaats.
In een generatie voor Nakamoto’s white paper schetste David Chaum, een promovendus aan de Universiteit van Californië, een blockchain-database in zijn proefschrift. Dat was in 1982: 41 jaar geleden, 27 jaar voordat Bitcoin ontstond.
Het is een lange weg geweest tot een eindproduct wat écht werkt. Het is daarom – naar mijn inziens – onmogelijk dat er géén nieuwe use-case voor NFT’s wordt bedacht voor een redelijk stabiel concept. Misschien niet in de vorm van plaatjes, digitale huizen of andere onzin, maar wie weet wat er nog meer kan komen.
Is er een tak van NFT’s dat wel populairder is geworden in 2023?
Ordinals, een soort Non-Fungible Tokens op de Bitcoin blockchain, zijn nog maar een fractie van de populariteit van andere NFT’s. Op een chart van Google Trends blijft de teller onder de ‘1’ als je het vergelijkt met ‘NFT’. Maar als je de grafiek er los bij pakt, zie je wel degelijk een groeiende interesse.
Experts vertelden Cointelegraph dat Bitcoin Ordinals een “verrassende blijvende kracht” laten zien. Een van de aantrekkelijke kanten van Ordinals is volgens hen dat de kunst en gegevens van de NFT’s direct op de blockchain worden opgeslagen.
Er wordt geprofiteerd van de schaarste, veiligheid en onveranderlijkheid van deze Bitcoin blockchain. Terwijl NFT’s in 2023 een “pak slaag kregen”, ervaarden op Bitcoin-gebaseerde NFT’s een flinke stijging. Het kan dus zijn dat dit soort alternatieven op NFT’s meer interesse zullen wekken bij het grotere publiek in 2024.
Een ander voorbeeld, dat ook nog niet heel populair is, is een “soulbound token”. Dit verwijst naar een digitaal of virtueel goed dat permanent is gekoppeld aan een specifiek persoon. Het allergrootste verschil met ‘normale NFT’s is dat deze niet verhandelbaar zijn, maar voor altijd gekoppeld blijven aan hun oorspronkelijke eigenaar. Hier kunnen bijvoorbeeld veel toepassingen op worden bedacht.
NFT’s in 2024
Toch is er geen specifieke stijging in populariteit die ik verwacht in 2024. Veel zal – net als bij crypto – afhangen van komende reguleringen. Dit jaar richtte de Amerikaanse SEC zich voor het op de NFT-markt.
Het orgaan diende haar eerste niet-geregistreerde effectenclaim in tegen een NFT-collectie, wat problematisch kan zijn als de commissie hiermee doorgaat. In dat geval kan de SEC impliceren dat alle NFT’s effecten zijn, wat een flinke klap kan opleveren voor de hele industrie.
Het is goed om je oren en ogen gespitst te houden voor nieuwe ideeën en bijbehorende projecten. Het kan namelijk zijn dat veel van de nieuwe innovaties langs ons heen gaan. Zoals werd beschreven in een artikel van PWC, zullen ‘bedrijven NFT’s en web3 gebruiken als onzichtbare, back-end technologie om hun activiteiten te verbeteren en de gebruikerservaring te verbeteren.’
Het zou zonde zijn om een nieuwe opleving in het NFT-landschap niet op tijd te spotten. Maar zoals het er nu ‘bijligt’, is er weinig interessants. Wellicht komt er een dag dat deze tokens in populariteit winnen van ‘Bitcoin’ en ‘crypto’. Waarbij we de landkaart (boven in dit artikel) meer blauw dan rood gekleurd zien, maar wellicht is 2024 daar te vroeg voor.