Kan de Bitcoin halving ook negatief uitpakken?

Home » Nieuws » Kan de Bitcoin halving ook negatief uitpakken?

De Bitcoin (BTC) halving komt steeds dichterbij. Het is een gebeurtenis die elke vier jaar plaatsvindt en het zorgt meestal voor een sterke prijsstijging in de periodes erna. Maar wat zorgt daarvoor, en kan dat deze keer anders zijn? 

Om dit uit te leggen is het goed om eerst te weten wat een halving precies inhoudt. Daarvoor gaan we kort duiken in de materie van het Bitcoin-netwerk.

Wat is de halving? 

Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, heeft in dit protocol vastgesteld dat er een maximaal aantal Bitcoins kan bestaan, namelijk 21 miljoen (waar tevens al 19,6 miljoen van in omloop zijn). Deze komen in omloop door Bitcoin miners. 

Zij verifiëren transacties op de blockchain en brengen nieuwe Bitcoins in omloop. Dit gebeurt zeer geleidelijk aan: ongeveer elke 10 minuten wordt er een blok aan de Bitcoin blockchain toegevoegd waarvoor de miner een beloning krijgt. Op dit moment staat deze beloning op 6,25 BTC, wat neerkomt op ongeveer 900 BTC per dag.

block-image">

Echter, de beloning die miners ontvangen wordt elke 210.000 blokken gehalveerd  – vandaar de naam ‘halving’. Dit is om inflatie tegen te gaan en schaarste te handhaven. Dit zijn ongeveer 2.100.000 minuten, wat grofweg neerkomt elke vier jaar. De meest recente halvings vonden plaats in 2012, 2016 en 2020, dus dit wordt de vierde keer ooit.

De halving van 2024 zal waarschijnlijk plaatsvinden op 10 of 11 april. En zoals je kan zien in de afbeelding hierboven, wordt de beloning op die datum gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Om de vraag te beantwoorden of deze halving nog een keer voor een positieve prijsontwikkeling wordt, moeten we nagaan waarom de halvering van deze beloning meestal resulteert in een prijsstijging. 

Correlatie tussen halving en prijsstijging

Historisch gezien gaan Bitcoin halvings meestal gepaard met grote prijsstijgingen. De afname van de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins worden gecreëerd, leidt namelijk direct tot een afname van het totale aanbod van nieuwe munten die in omloop komen. 

De geprogrammeerde schaarste, in combinatie met een aanhoudende vraag, zorgt daarom (tot nu toe) altijd voor een prijsstijging. De logica hierachter is verklaarbaar door de basisprincipes van vraag en aanbod: als het aanbod afneemt, zal de prijs stijgen. 

Dit maakt Bitcoin voor veel mensen interessant als waardeopslag. Want met deze theorie zal de prijs namelijk oneindig blijven stijgen. Zo beredeneert ook Plan B in het Stock-to-Flow Model. Hij is een Nederlandse analist die wereldberoemd werd door deze theorie.

Stock-to-Flow

Zijn Stock-to-Flow model meet de schaarste van Bitcoin door het aanbod te vergelijken met de jaarlijkse productie. Bitcoin halvings versterken de schaarste aanzienlijk door de uitgiftesnelheid van nieuwe munten te verlagen (dit keer dus van 6,25 BTC naar 3,125 BTC). Het beweert dat schaarste waarde creëert.

Halvings verhogen de S2F-ratio, wat een positief effect voorspelt op de prijs van Bitcoin. Dit is te zien in het model hieronder.

Bitcoin Stock-to-Flow Model. Bron: LookIntoBitcoin.

Beleggers kunnen dit model zien als een van de vele hulpmiddelen om Bitcoin te analyseren, maar het is volgens sommige experts erg voorbarig. Want als dit model klopt, zullen we over iets meer dan een jaar een BTC prijs van 400.000 dollar moeten zien. Daarvoor moet BTC bijna 1000% stijgen.

Het is een feit dat Bitcoin steeds schaarser wordt naarmate de tijd vordert. Het is daarom geen gekke gedachte dat de prijs dit keer weer zal stijgen. Als het drie keer is gebeurd, zal het een vierde keer ook wel lukken, toch?

Dit is waarom het fout kan gaan

Je kan nooit 100% zekerheid hebben of een prijs omhoog of omlaag zal gaan. De aanname dat historische patronen zich zullen herhalen, kan leiden tot opgeblazen verwachtingen. Als investeerders een stijging verwachten en deze uitblijft, kan dit leiden tot een flinke correctie in de markt.

Het positieve sentiment in de markt is belangrijk voor verdere prijsstijging, maar het kan op die manier ook voor een daling zorgen als het onterecht bleek. Dit kan het geval zijn met de volgende halving. Want ondanks dat men het basisprincipe van vraag en aanbod gebruikt om de stijging na de halving te verklaren, zit er wel een kanttekening aan.

Door het minen komen er nog steeds meer Bitcoins bij. Maar als we puur kijken naar het aanbod, is de vraag misschien alleen of het aantal bevroren Bitcoins (verloren Bitcoins waar niemand ooit meer bij kan) sneller oploopt dan dat het toenemende aanbod afneemt. Er is namelijk geen enkel ander geval waardoor Bitcoins uit de omloop gaan.

Daarnaast hoeft de prijs niet direct te stijgen door een afnemend aanbod. Als de vraag afneemt terwijl het aanbod afneemt, hoeft dit niks te betekenen voor de prijs. Het zou na deze halving zomaar kunnen gebeuren dat mensen het vertrouwen in Bitcoin verliezen. Dit zou juist voor een dalende koers kunnen zorgen terwijl het aanbod afneemt.

Ook kan er een invloedrijke gebeurtenis plaatsvinden die roet in het eten gooit. Zoals jullie weten is de cryptocurrency markt zeer beïnvloedbaar door externe factoren, waardoor het zeer volatiel kan worden. Dat laatste schrikt vaak mensen af om de cryptomarkt te betreden. 

Is de halving dan slecht? 

De halving is onlosmakelijk verbonden met het protocol van Bitcoin en kan niet veranderd worden. Het heeft mede dankzij dit proces bijgedragen aan de positieve prijsontwikkeling van Bitcoin. 

Als we een herhaling zullen zien van het verleden, wat erg logisch is, is er niet veel aan de hand. Op het directe moment na de halving gebeurt er niet bizar veel, maar in de tijd die hierop volgt, is er meestal een verdere stijging te zien. 

De beloning zorgt ervoor dat mensen willen minen, maar na de halving is daar simpelweg minder reden voor. De stijgende prijs moet er vervolgens voor zorgen dat miners weer terug aan het werk willen. Maar dan moet de prijs wel weer omhoog weten te krabbelen. Een prijs van 1 Bitcoin is nu simpelweg meer waard in euro’s dan 50 Bitcoins in 2009. 

De overwegingen

Het zou het meest logische zijn als Bitcoin de trend van de afgelopen halvings vervolgt. Want naast de aankomende halving zijn er nog meer redenen om positief te zijn over de toekomst van BTC. 

Dit komt mede door de komst van de Bitcoin spot ETF die deze maand werd goedgekeurd in de Verenigde Staten. De groeiende mogelijkheid voor institutionele beleggers om in BTC te investeren zorgt namelijk voor legitimiteit, extra stabiliteit en daarnaast ook meer geld wat bijdraagt aan een positief marktsentiment na de halving.

Ontwikkelingen op het gebied van regelgeving kunnen ook een aanzienlijke invloed hebben op het marktsentiment. Meer duidelijkheid over de regelgeving kan het vertrouwen vergroten. Al is het goed om te beseffen dat ongunstige regelgeving het tegenovergestelde effect kan hebben.

Het is daarom essentieel voor beleggers om verschillende factoren in overweging te nemen. Want hoewel de pieken na de halving een gewoonte zijn geworden, is het toch belangrijk om enigszins voorzichtig te zijn met deze informatie. In de maanden na april zal pas echt duidelijk worden of de bullish investeerders – waaronder Plan B – hun gelijk zullen krijgen.

Avatar foto
over de auteur

“Waarom investeer je in crypto?” Kasper is een journalist die vaak geen duidelijk antwoord krijgt op deze vraag. Hij wil ervoor zorgen dat iedereen de cryptomarkt, en zo ook hun eigen investeringen , begrijpt.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox