Bitcoin is onze enige kans op digitale schaarste, altcoins zijn slechts ruis

Satoshi Nakamoto lanceerde in januari 2009 de Bitcoin (BTC) blockchain en ontketende daarmee een monetaire revolutie. Voor het eerst in de geschiedenis had de mensheid een geldsoort in handen met een absolute schaarste. Wat Bitcoin nog meer bijzonder maakt is dat het digitaal is, waardoor die schaarste binnen 10 minuten van Nederland naar Japan kan transporteren.

In een wereld waarin de inflatie steeds agressiever om zich heenslaat, is die absolute digitale schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin steeds interessanter.

Na Bitcoin kwamen er al snel altcoins op de markt, zogenaamde alternatieven voor de grootste munt van de markt. In deze column zal ik beargumenteren waarom altcoins vanaf het begin kansloos waren om Bitcoin van de troon te stoten.

De inherente waardeloosheid van altcoins

Bitcoin is bijzonder, omdat het digitale absolute schaarste mogelijk maakt. Inmiddels domineert de creatie van Satoshi Nakamoto al meer dan 15 jaar de markt voor cryptocurrency’s en dat is niet zonder reden.

Stel je namelijk eens voor dat Ethereum (ETH) erin slaagt om Bitcoin voorbij te streven. Zou dat niet het bewijs zijn dat digitale schaarste niet bestaat?

Als Ethereum het voor elkaar kan krijgen om Bitcoin in te halen, waarom zou Solana (SOL) dan niet weer voorbij Ethereum kunnen schieten? Zodra er bewijs is dat het mogelijk is om Bitcoin in te halen, dan zou je kunnen zeggen dat dit experiment gefaald is.

Waarom zou je de schaarste van Ethereum immers vertrouwen als Solana of een nog niet bestaande munt er over 10 jaar voor kan zorgen dat jouw investeringen niets meer waard zijn?

Om die reden roepen mensen weleens dat Bitcoin “de ontdekking” en niet “de creatie” van digitale schaarste was. Satoshi Nakamoto bracht een paar elementen bij elkaar en ontdekte daarmee digitale schaarste.

En iets ontdekken? Dat kan natuurlijk maar één keer.

Zijn altcoins dan echt compleet waardeloos?

Het gaat misschien wat ver om te stellen dat altcoins compleet waardeloos zijn, maar ze concurreren voor mij in ieder geval niet met Bitcoin als spaarmiddel (store-of-value/vervanging van goud).

Er zullen vast een paar toepassingen zijn voor altcoins die in de toekomst hun waarde bewijzen, al moet ik dat ook nog maar zien. Tot nu toe vind het de toepassingen die bedacht zijn voor Ethereum en andere munten nog behoorlijk beperkt.

Ethereum lanceerde in 2015 en tot nu toe kunnen we shitcoins traden in het DeFi-casino, we kunnen plaatjes op de blockchain verhandelen en veel meer dan dat is er nog niet doorgebroken. 

Wellicht dat het tokeniseren van assets uit de echte wereld iets moois kan opleveren, maar eerlijk gezegd moet ik het nog maar zien. Waarom zou je immers een token van een kunstwerk of huis op een blockchain verhandelbaar maken als dat ook gewoon bij een gecentraliseerd platform kan? En als dat bij een gecentraliseerd platform ook nog eens veel sneller, goedkoper en misschien ook wel veiliger kan?

Eigenlijk is geld/digitale schaarste tot nu toe de enige echte oplossing die de creatie van Satoshi Nakamoto mogelijk maakt. In het geval van geld is er sprake van een “vertrouwensprobleem” (centrale banken/overheden/commerciële banken), maar datzelfde probleem is er niet als het gaat om aandelenbrokers of platformen waar je kunst kunt kopen.

Maar misschien zie ik een heleboel interessante toepassingen over het hoofd voor altcoins. Dan hoor ik dat natuurlijk graag in de comments.

Avatar foto
Thom heeft economie gestudeerd in Amsterdam en rechten in Leiden, maar koos er uiteindelijk voor om de advocatuur achter zich te laten en voor het schrijven te kiezen. Nu is hij al jaren actief binnen de industrie en schrijft hij graag over bitcoin en macro-economische ontwikkelingen.